Stoleværket

Kirkens historiske stoleværk danner ofte fundamentet for et kirkerum og repræsenterer derfor en stor kulturværdi. Menighederne har i generationer taget plads her, og side om side skabt fælles traditioner og minder. Visse historiske stoleværker kan være udformet på en måde, som gør dem til unik kulturarv af national betydning. Nyere bænke kan imidlertid også være af væsentlig kulturværdi, f.eks. i form af en bemærkelsesværdig, egnsspecifik udformning eller sjælden materialeanvendelse.

Stoleværket kan rumme både ældre og nye dele, som hver især bidrager til at fortælle historien om såvel det historiske som det moderne kirkerum. Foruden stoleværkets historiske islæt, har også dets udseende en væsentlig æstetisk rolle i oplevelsen af kirkerummet som et helstøbt interiør, som giver rummet en særlig karakter. Stoleværkets opstilling kan i sin helhed være bevaringsværdig eller passe i stil, form og udtryk med andre bevaringsværdige, historiske inventarstykket i rummet; hvis der ændres for meget i stoleværk og opstilling, kan det altså betyde en forringelse af både æstetik og antikvariske kulturværdier.

Det æstetiske og historiske er blot en side af sagen, når det kommer til projektering vedr. stoleværket. Mere praktiske overvejelser ang. antallet af siddepladser gør sig også gældende, og når det drejer sig om udtagning af flere bænke til fordel for f.eks. løse stole, vil Nationalmuseet i nogle tilfælde argumentere for, at det eksisterende stoleværk skal opbevares på forsvarlig vis i kirken, så menighedsrådene har mulighed for at reetablere stoleværket i fremtiden.

I sager vedr. bænke og stolestader vil Nationalmuseet dog altid foretage en konkret vurdering af det enkelte kirkerum og dets bevaringsværdier, som herefter danner grundlag for en drøftelse om ændringer. I forbindelse med den indledende rådgivning deltager Nationalmuseets kirkekonsulenter gerne i en konsulentrunde arrangeret af stiftet inden menighedsrådet går videre med et projekt.

Rådgivning, besigtigelse og projektering Ønsker et menighedsråd at foretage ændringer af stoleværket, skal det rette henvendelse til Nationalmuseet med henblik på rådgivning og eventuel rekvirering af en konservatorbesigtigelse. Besigtigelsen foretages af en konserveringsfaglig kirkekonsulent, som på baggrund heraf udarbejder en rapport med en beskrivelse af stoleværkets tilstand og retningslinjer for håndtering af skader samt påkrævet pleje og vedligehold. Hvis menighedsrådet overvejer ændringer af større omfang, rådgives der også om muligheder for ombygning til forbedring af siddekomfort eller ny farvesætning.

Da stoleværket kan rumme elementer fra flere historiske ombygninger, skal dets enkeltdele gennemgås for at klarlægge, hvilke dele der er ældre og evt. bevaringsværdige, og hvilke der er yngre, og måske derfor kan ombygges eller flyttes rundt på. Ældre bevaringsværdige dele kan sommetider få en ny placering, men menighedsrådet bør altid være bevidste om, at ældre, bevaringsværdige dele skal forblive i kirkerummet. For at bestemme stoleværkets alder, kan der være behov for en farvearkæologisk undersøgelse, som skal udføres af en faguddannet konservator.  

De relevante overvejelser, og et eventuelt behov for yderligere undersøgelser, vil fremgå af besigtigelsesrapporten. Nationalmuseets retningslinjer og anbefalinger skal indarbejdes i en kommende projektering af eventuelle ændringer af kirkerummets historiske inventar.

Anmodning om besigtigelse sker via kirkekonsulenter@natmus.dk.
For yderligere oplysninger om historisk inventar og rådgivning og besigtigelser, læs her (“Rådgivning og besigtigelser”, “Historisk inventar”).