Kalkmaleri og dekoration

Kalkmalerier er de udsmykninger af kirkers hvælv og vægge, som blev udført fra tidlig middelalder og frem til 1700-tallet. Det formodes, at stort set alle middelalderkirker har været udsmykket med kalkmalerier og et stort antal af disse er bevaret synligt fremme i kirkerne i dag.

Foruden kalkmalerierne er kirkerne også blevet udsmykket med vægmalerier i nyere tid. Udsmykningerne adskiller sig fra kalkmalerierne ved ofte at være udført i andre maleteknikker og med andre stilistiske udtryk.

Fælles for alle udsmykningerne er, at de er bevaringsværdige kulturværdier, der er med til at forme de danske kirkerum og samtidig er enestående kilder til forståelsen af det religiøse liv i Danmark fra tidlig middelalder og frem til dag.

Nedenfor findes information om og hjælp til, hvordan projekter, som omfatter bevaring og sikring af kalkmaleri og vægdekoration, skal håndteres.

Besigtigelse, projektering og dokumentation
Menighedsrådet er første skanse i arbejdet med at passe på og sikre kulturværdier ude i kirkerne, og dette gælder selvfølgelig også sikring og bevaring af kalkmaleri og vægdekoration. Observeres der således revner, afskalninger, skimmelvækst eller andre skader i disse, er det menighedsrådets ansvar at sørge for iværksættelsen af istandsættelse, konservering og sikring, så der ikke sker en forringelse af kirkens antikvariske kulturværdier.

Jf. lovgivningen (læs mere her: “Lovgivning”), så står det fast, at “ændring eller istandsættelse af kalkmalerier og inventar, der er ældre end 100 år, kun må ske i henhold til forslag, der er tilvejebragt igennem Nationalmuseet”. Det betyder, at konservering og restaurering kun må udføres på baggrund af Nationalmuseets retningslinjer. Desuden kan nyere vægdekoration også anses som bevaringsværdige, og projekter vedr. disse bør også udarbejdes på grundlag af Nationalmuseets retningslinjer.

Ved ønsket om en vurdering af kalkmalerier og vægdekorationers tilstand, en istandsættelse eller igangsættelse af øvrige projekter, som omfatter arbejder ved og omkring kalkmalerier eller vægdekorationer, er det derfor meget vigtigt, at menighedsrådet tidligst muligt tager kontakt til Nationalmuseets kirkekonsulenter og anmoder om rådgivning og besigtigelse. Anmodning sker via kirkekonsulenter@natmus.dk (læs mere her: “Rådgivning og besigtigelser”).

Efter udført besigtigelse udarbejdet Nationalmuseets konserveringsfaglige kirkekonsulent en rapport med anbefalinger og retningslinjer for håndtering af den aktuelle kirkes kalkmalerier og/eller vægdekorationer. Herefter kan der, på baggrund af retningslinjerne, udarbejdes et projekt. Det er vigtigt at understrege, at arbejdet ikke må sættes i gang før projektet er godkendt af Stiftsøvrigheden. Det er ligeledes vigtigt at understrege, at restaurering af kalkmaleri og/eller vægdekorationer skal udføres af faguddannede konservatorer, med mindre andet er anbefalet i retningslinjerne.

Sikring ifm. øvrige projekter
I forbindelse med istandsættelsesarbejder, som ikke indebærer restaurering af kalkmaleri eller andre vægudsmykninger, kan det til tider være nødvendigt med rådgivning og retningslinjer fra Nationalmuseet med henblik på sikring af malerier mod slag, stød og støv. Dette gælder også sikring af de kalkmalerier, der befinder sig på vægge over hvælv ifm. tag- eller loftsarbejder. Retningslinjer for sikring tilvejebringes gennem Nationalmuseet, hvorefter en faguddannet konservator skal varetage sikringsarbejdet.

Forundersøgelse
I nogle tilfælde kan det, efter besigtigelse, være Nationalmuseets vurdering, at der er behov for en nærmere undersøgelse af malerierne før de endelige retningslinjer for restaurering kan angives. Forundersøgelser udføres af Nationalmuseet på baggrund af bevilling fra Kirkeministeriet og er derfor uden udgift for menighedsrådet. Ofte er det nødvendigt at rejse et stillads for at kunne komme helt tæt på malerierne, og denne udgift ligger hos menighedsrådet - ligesom udgiften for eventuel sikring af kirkens inventar ifm. undersøgelsen.

Forundersøgelsen varer som regel nogle uger og munder ud i en rapport med retningslinjer for behandling af maleriet. På grundlag af rapporten kan menighedsrådet finde en faguddannet konservator til at udføre selve restaureringsarbejdet, som naturligvis skal godkendes hos stiftet forud for start.

Slutrapport
Efter endt arbejde skal konservator udarbejde en slutrapport med registrering og dokumentation af hele forløbet. Denne rapport, med billeder og beskrivelse fra før, under og efter konservatorarbejdet, sendes til arkivering i Nationalmuseets offentligt tilgængelige Antikvarisk-Topografiske Arkiv, hvor den vil være til nytte ved fremtidige arbejder i kirken.

De skjulte lag: boring, montering og gennembrud af murværk
Der gøres en stor indsats for at sikre eventuelt skjulte dekorationer eller middelalderligt puds i kirkerne. Ved projekter, der indebærer ophængning af elementer på kirkens vægge og dermed indgreb i de kalkede flader, er det f.eks. nødvendigt med forudgående kalklagsundersøgelser af de berørte områder for at sikre, at ældre dekorationslag ikke beskadiges.

Disse forudgående undersøgelser af kalklag skal udføres af en faguddannet konservator og udføres som oftest af Nationalmuseets Kalkningstjeneste. I projekter, hvor undersøgelser er nødvendige, vil kirkekonsulenterne gøre opmærksom på dette i udtalelsen til stiftet.

Kalkningstjenesten kontaktes via kirkekonsulenter@natmus.dk.

Ved projekter, der indebærer gennembrydning af murværk eller udvidelse af allerede eksisterende åbninger, kan der være behov for tilsyn og forudgående undersøgelser ved både kirkearkæolog og konservator. Dette for at sikre en korrekt registrering af ældre murværk og puds samt eventuelle dekorationer. Hvis dette er aktuelt, vil det blive bemærket i Nationalmuseets udtalelse til stiftet. Aftale med kirkearkæolog og konservator sker via kirkekonsulenter@natmus.dk. Løs i øvrigt mere om gennembrydning af murværk under “Murværk og hvælv”.

Videre læsning
På Nationalmuseets hjemmeside, Kalkmalerier i danske kirker, kan du læse mere om de danske kalkmalerier. Her findes info om registrerede kalkmalerier i de enkelte kirker samt info om typiske skader, motiver, værksteder m.m.